Maintenance, Facility en Fleet Manager Roberto over de plaatsing van zonnepanelen

Energie is een hot topic in deze tijden. We zijn bij Deliva al langer bezig met energiebesparing, maar nu staat één van onze grootste projecten op de planning: de plaatsing van zonnepanelen. Maintenance, Facility en Fleet Manager Roberto Morelli licht al een tipje van de sluier op.

Hoe komt het eigenlijk dat jullie nog geen zonnepanelen hebben?

Roberto: “Daar is een goede reden voor: ons dak was nog niet klaar. We hebben al langer offertes liggen voor de plaatsing van zonnepanelen, maar er stonden nog losse cabines van de koelcentrales op het dak én er moesten enkele leidingen gelegd worden. Dankzij onder andere onze nieuwe koelcentrales in de productiehal zijn die ‘obstakels’ van de baan. Nu kunnen we écht van start gaan.”

 

Zonnepanelen voor Deliva, hoe groot is dat project? 

Roberto: “Dat is inderdaad een forse investering. We willen 1880 industriële panelen van Sunpower, goed voor een capaciteit van 940.000 wattpiek. Als je weet dat een huishouden 5.000 wattpiek nodig heeft, besef je pas hoe indrukwekkend dat is. Het gaat om een investering van om en bij het miljoen. We werken bewust niet met goedkopere merken, maar met gekende kwaliteitsmerken. De 6 omvormers van 90 kW zijn van SolarEdge en er worden 940 optimizers geplaatst. We willen de panelen spreiden per opbrengst: we leggen ze niet alleen zuidgericht, maar ook een gedeelte naar het oosten en westen. Dankzij die optimizers kun je perfect via de app nagaan welke panelen niet naar behoren werken of eventueel stuk zijn. Geen overbodige luxe voor 1880 stuks!” 

“In maart moeten er op ons dak 1880 zonnepanelen operationeel zijn!”

Quote

Op basis van welke criteria hebben jullie een leverancier gekozen? 

Roberto: “We spreken al jaren over zonnepanelen. Daardoor had ik al verschillende offertes van een aantal jaren geleden. Op basis daarvan kozen we voor Bovema. Zij deden al eerdere projecten voor ons, zoals de koeling en het ventilatiesysteem, en zijn specialist in duurzame energiesystemen. Zij bieden kwaliteitsmateriaal. Daar gaan we voor. Ook dat is duurzaamheid.”

Binnen welke termijn zouden de panelen up & running moeten zijn? 

Roberto: “De panelen zouden toch tegen maart volgend jaar moeten opbrengen. Zo kunnen we optimaal van de voorjaars- en zomerzon genieten. Dat is inderdaad erg snel voor zo’n groot project, maar het is zeker haalbaar. Er moeten nog een paar voorbereidingen worden gedaan, en dan kunnen we meteen starten.”

Welke voorbereidingen zijn dat? 

Roberto: “De roofing van het oude gedeelte van het dak dateert nog uit 2005. Die moet eerst vernieuwd worden voordat de panelen erop geplaatst worden. Want eventuele lekken krijg je niet zomaar hersteld eens de panelen erop liggen. Hopelijk is dat klaar voor de winter. Bovema is nu volop bezig met het ontwerp van de plannen en het uittekenen van de installatie en Fluvius doet de laatste checks om zeker te zijn dat het allemaal kan.”

 

Hoe besparen jullie momenteel op het energieverbruik?

Roberto: “In principe hebben we zowat de hele productie omgebouwd. Er zijn machines verplaatst, extra leidingen over het dak gelegd, en intussen zochten we naar energiebesparende maatregelen. Zo schakelden we volledig over op ledverlichting, we vervingen onze klassieke compressoren door twee frequentiegeregelde compressoren, we troffen meer voorzorgen tegen lekken én vervingen ook de koelinstallaties op freon door frequentiegeregelde CO2-centrales. Hierdoor vermijden we grote pieken in ons energieverbruik, dat is zeker nodig met de digitale teller.”

 

Welke plannen hebben jullie nog in de nabije toekomst? 

Roberto: “We willen veel minder gas verbruiken, daarom wordt er binnen zes maanden een nieuwe elektrische bakstraat geplaatst. De huidige werkt namelijk op zes gasbranders. Die zonnepanelen komen dus als geroepen!”

Sluiten