Nieuwe toestellen voor Clean Minds

Het gaat nog steeds hard voor Clean Minds, en dat lijkt niet gauw te veranderen. De specialist in dampkampreiniging blijft elke dag nieuwe klanten binnenhalen. Hun geheim? Een vlekkeloze service. En dankzij hun recentste investering kunnen ze daar voortaan nog verder in gaan. Dirk De Koninck vertelt hoe de vork aan de steel zit.

Clean Minds heeft de laatste jaren een enorme groeispurt gekend. Hoe loopt het intussen? 
Dirk: “We zitten nog altijd in een stijgende lijn, dus dat blijft goed gaan. Elke dag halen we nog nieuwe klanten aan boord. Intussen zijn er dagelijks toch rond de honderd mensen aan het werk voor ons. Dat geeft natuurlijk wel wat positieve stress, want als je zo hard groeit, is het belangrijk om non-stop de kwaliteit te bewaken.” 

 

Hebben jullie nog nieuwe markten aangeboord? 

Dirk: “Momenteel leggen we sterk onze focus op woonzorgcentra en ziekenhuizen. We voeren promotie op redelijk wat beurzen. Dat werpt zijn vruchten af: intussen lopen er samenwerkingsakkoorden met verschillende onafhankelijke spelers. Bij de grotere duurt dat natuurlijk wat langer omwille van de aanbestedingen. Tijdens die promotierondes werken we vaak samen met SmartCuisine. Volgend jaar delen we een grote stand, waarop we live demonstraties kunnen geven. Deliva kan de mensen dan laten proeven van de maaltijden, en wij laten het verloop van een dampkapreiniging zien.” 

 

PIONIERSCHAP 

 

Maar jullie hebben nog nieuws: nieuwe toestellen, om precies te zijn. 

Dirk: “Dat klopt. We kregen steeds vaker de vraag om verder te gaan in onze reiniging. Letterlijk, want de kanalen tussen de dampkap en de motor – die meestal op het dak staat – geraken ook vol vet. We hebben een oplossing gezocht en gevonden. Op een beurs in Nederland ontdekten we speciale toestellen om die moeilijke locaties te bereiken. Zij komen van een Spaans bedrijf dat als enige in Europa zulke toestellen maakt. We zijn pioniers, want quasi niemand anders in België gebruikt die toestellen. Dit is dus weer een belangrijke stap.” 

 

Hoe werken die toestellen juist? 

Dirk: “Eigenlijk bestaat het toestel uit twee delen. Er is een stuk met een lange kabel en een borstel. Daarop staat een camera zodat we de toestand van de kanalen voor en na de reiniging kunnen evalueren. Het tweede deel brengt het reinigingsproduct tot in de buizen. Op die manier kunnen we dus ook het gedeelte waar we vroeger niet bij konden, grondig proper maken en alle vetresten verwijderen. Want op termijn kunnen die problemen geven, zoals brandgevaar.” 

 

Hebben jullie meteen voor alle teams toestellen aangeschaft? 

Dirk: “Nee, zo’n toestel kost veel geld: je zit al gauw rond de 10.000 euro. Als je dat voor 12 à 15 teams moet voorzien, is dat een forse investering. We hadden aanvankelijk twee sets in gebruik, en nu zijn er twee nieuwe sets besteld. Zo gaan we steeds verder. Als zelfstandige denk ik hard na over zo’n investeringen. Ik strooi niet graag met centen rond.” (lacht) 

 

Gaan jullie die ‘dieptereiniging’ nu standaard aanbieden? 

Dirk: “Dat hangt ervan af. In de eerste fase wellicht niet. Er komen nog steeds heel veel fastfoodrestaurants naar ons doordat ze van ons hoorden via hun collega’s. Daar zitten natuurlijk nieuwe klanten bij waar de reiniging de laatste jaren heel slecht werd uitgevoerd. Als we rommel van iemand anders moeten opkuisen, bieden we de service in overleg met de klant aan tegen een meerprijs. Eens alles op peil staat volgens onze normen, is het veel simpeler om alles goed bij te houden.”

 

 

"We zijn pioniers, want quasi niemand anders in België gebruikt die toestellen."

VEROVERINGSTOCHT 

Jullie zijn bezig aan een heuse veroveringstocht. Waar zitten jullie intussen zoal? 
Dirk: “We worden gecontacteerd door klanten vanuit heel het land, maar evenzeer uit Nederland en Duitsland. Voor de buitenwereld is het bijzonder dat we zo snel vooruitgaan, voor ons is het gevaarlijk dat we daar niet aan wennen. La Réserve in Knokke, toch wel dé place to be aan de kust, heeft ons zelf benaderd. Dat is iets om heel trots op te zijn. Ook brasserie Rubens is zelf naar ons toegestapt. Het gaat heel snel aan de kust en het loopt nu verder naar Sluis en Cadzand, maar ook in de rest van Nederland. Laatst waren we nog aan het werk in Zwolle, en amper een dag later kregen we al telefoon van een andere restauranthouder uit de buurt. Hij hoefde zelfs geen offerte, omdat hij overtuigd was door hetgeen hij bij zijn collega had gezien. Dat is fijn!” 

 

Komen de klanten dan vaak via via bij jullie terecht? 

Dirk: “Zij kennen ons meestal van horen zeggen, maar ook de socialmediaplatformen doen hun werk. Er zijn bijvoorbeeld heel wat horecagroepen op Facebook waarin vragen worden gesteld en tips worden uitgewisseld. Daar worden we heel dikwijls in vernoemd.” 

 

Dat is natuurlijk een schitterend compliment. 

Dirk: “Absoluut. Al is dat verhaal natuurlijk dubbel. Want als je ergens een ontevreden klant hebt, moet je opletten dat die niet online zijn gal gaat spuwen. Gelukkig is dat tot hiertoe nog niet gebeurd. Maar er kan altijd iets mislopen. Onze mensen maken ook soms fouten. Dan is het een kwestie van zo snel mogelijk in actie te schieten om die klant tevreden te stellen. De ploegbaas gaat meteen ter plaatse kijken, en het probleem oplossen. Daar staan we heel sterk achter. Je mag zo’n dingen nooit negeren, zelfs al gaat dat over een banaliteit. Zo’n service kost geld, maar het levert heel veel op.”

Sluiten