Smart Cuisine anno 2024

Het is alweer twee jaar geleden sinds we SmartCuisine, het revolutionaire concept met de ‘slimme’ ovens, introduceerden. Maar hoe loopt het intussen? En welke klanten zijn intussen al helemaal vertrouwd met het systeem? R&D Manager Peter Goossens geeft ons een stand van zaken.

Peter, fris ons geheugen nog eens op. Wat is er weer zo bijzonder aan SmartCuisine? 

Peter: “SmartCuisine is eigenlijk een simpel, dummy-proof concept: je neemt een product en je steekt dat in een contactoven volgens de aangegeven kleur. De oven zorgt automatisch voor de juiste temperatuur en gaartijd, zodat het gerecht daarna perfect klaar is om geserveerd te worden. Het systeem kan dus gebruikt worden door iedereen.” 

 

Hoelang zijn jullie intussen bezig met SmartCuisine? 

Peter: “We zijn opgestart in 2022 bij onze eerste klant, woonzorgcentrum Witte Meren in Mol. Maar het loopt zeer goed. Intussen hebben we veel meer ervaring en zijn de kinderziektes er zowat uitgewerkt, zowel in het productieproces als het commerciële luik.” 

 

Zijn er intussen meer klanten mee aan de slag? 

Peter: “Intussen zijn er ook andere woonzorgcentra mee aan de slag, zoals MKL en Zusterhof in Geel. Ook zijn er enkele scholen opgestart, waaronder SBS Rapertingen. Dat is geen spectaculaire groei, maar dat is heel normaal. Want onze meeste klanten zijn gebonden aan aanbestedingen. Daar gaat natuurlijk wel wat tijd overheen. Nu is het onze betrachting om het concept verder uit te rollen. In het najaar hebben we daarom een grootschalige campagne opgezet met communicatiebureau SirFish om SmartCuisine te promoten.” 

 

Hoe reageren de huidige klanten? Zijn ze tevreden? 

Peter: “De reacties zijn lovend. Het concept blijkt aan te slaan bij de klanten en doet dus wat we hebben beloofd. Zij worden wel degelijk ontzorgd.”

 

Willen jullie ook andere sectoren aantrekken? 

Peter: “Dat is inderdaad de bedoeling. Eigenlijk is het concept geschikt voor alle plekken waar in groepen van zo’n 100 à 150 personen wordt gegeten. We willen ons bijvoorbeeld ook richten op jeugdkampen. Zeker met het oog op voedselveiligheid is SmartCuisine de ideale oplossing. Zowat elk jaar lees je in de krant over kampen die in het water vallen door voedselvergiftiging. Een andere piste zijn de sociale buurtrestaurants die door veel gemeentes georganiseerd worden. Daar kunnen de mensen dan zeer goedkoop gaan eten en intussen anderen ontmoeten.” 

 

Jullie hebben wat betreft SmartCuisine al heel wat ervaring opgebouwd in de wzc en scholen. Heb je persoonlijk iets opgestoken van het parcours? 

Peter: “Absoluut. Door vaker samen te werken met wzc, ben ik pas gaan beseffen hoe belangrijk de eetervaring is voor die mensen. Het is misschien een beetje cru gezegd, maar vaak is de maaltijd het lichtpuntje van hun dag. Gelukkig zijn de verzorgers ook mee in die filosofie. Er was een tijd dat er enkel gekeken werd naar de nutriënten, en er zoutloos en suikerarm werd gekookt voor die mensen. Terwijl de beleving en de smaken zo belangrijk zijn! Denk maar aan konijn met pruimen, iets wat wij niet snel zullen eten. Die mensen vinden dat enorm lekker. Hen doe je geen plezier met een mediterrane taboulé. In het begin waren we daar bij R&D nog niet zo mee bezig, maar door het voortschrijdend inzicht ben ik daar anders naar beginnen te kijken. Het is fijn als de mensen genieten van hun maaltijd. Dat draagt bij tot de levenskwaliteit in die instellingen.”

Sluiten