Team in de kijker

Team in de kijker: teamleiding productie

Een goed geoliede machine. Da’s wel het minste wat je van de productieafdeling kunt zeggen. Zij zorgen er immers voor dat er wekelijks maar liefst 125.000 kg eten kan vertrekken naar hongerige magen in heel België en een stukje Nederland. Peter, Peter, Thijs, Rosario en Joris leiden het volledige productieproces in goede banen. En doen dat met veel enthousiasme!

Even voorstellen

Thijs: Verantwoordelijke productie, ongeveer vierenhalf jaar in dienst op zelfstandige basis. Hij hielp ook mee met de herinrichting van de nieuwe productiehal.

 

Joris: Verantwoordelijke productieplanning, bijna tweeënhalf jaar in dienst. Hij zorgt ervoor dat alles tijdig gemaakt wordt en alle ingrediënten op tijd besteld worden.

 

Peter Sluydts: Productieleider en back-up planner, vier jaar in dienst. Hij werkte oorspronkelijk als ploegbaas.

 

Peter Schepers: Naar eigen zeggen: manusje-van-alles, productieleider en preventieadviseur, negentien jaar in dienst.

 

Rosario: Productieleider in opleiding, een half jaar in dienst.

Deliva heeft een enorm uitgebreid assortiment. Zoveel verschillende producten op tijd en foutloos van de band laten rollen, is best een uitdaging. De vijf heren van de productieleiding moeten dus goed op elkaar én hun teams ingespeeld zijn. Maar hoe gedreven en nauwkeurig ze hun job ook uitvoeren, er is altijd ruimte voor een kwinkslag. De sfeer zit goed, dat merk je meteen.

Afbeelding

Zaten jullie voordien ook al in de voedingssector?

Rosario: “Ik heb negentien jaar op Yoko cheese en vervolgens moederbedrijf FrieslandCampina gewerkt.”

 

Peter Schepers: “Ik ben oorspronkelijk beenhouwer van beroep. We leverden destijds met onze vroegere zaak aan Deliva.”

 

Joris: “Ik heb ook altijd in de voeding gezeten, Culinor in Olen was mijn enige werkgever voor ik hier terechtkwam.”

 

Peter Sluydts: “Ik heb nog bij Greenyard en Brouwerij Martens gewerkt.”

 

Thijs: “Ik zit al 35 jaar in de voeding. Onder andere ook bij Culinor, Joris was toen al een collega van me. Ik heb hem daarna meegebracht naar hier.”

 

Over hoeveel mensen hebben jullie de leiding?

Peter Schepers: “Zo’n zestigtal mensen in totaal.”

 

Thijs: “In principe starten wij elke week de productie op zondag om tien uur ’s avonds. Die draait dan continu door tot zes uur zaterdagavond. ’s Nachts is er minder activiteit, dan zijn er maar een aantal afdelingen actief. Overdag heb je een vroege ploeg en een late ploeg. De productieleiders werken meestal ook in een vroege en late shift, maar die uren lopen niet noodzakelijk gelijk met de productieploegen.”

 

Peter Sluydts: “Onder de productieleiding staan twee coördinatoren. Zij zijn wel altijd aanwezig. Zij zijn trouwens ook de eerstelijns aanspreekpunten voor de productiemedewerkers. Als zij het probleem niet opgelost krijgen, komen ze naar de productieleiders.”

 

Joris: “Ik werk als planner enkel tijdens de dagdienst. De planningen worden meestal een week op voorhand vastgelegd. Ik geef dus geen directe leiding, maar overleg meer met de collega’s wat er moet gebeuren.”

“Al die verschillende bereidingen maken het complex, maar ook zo fijn!”

Thijs

Sfeer op de werkvloer

Wat is de belangrijkste eigenschap van een goede productieleider? 

Peter Schepers: “People management is heel belangrijk. De medewerkers nemen je vaak in vertrouwen over hun problemen. Ook moet je goed kunnen bemiddelen bij onderlinge conflicten.”

 

Joris: “Flexibiliteit is ook heel belangrijk. Zeker in de voedingssector, er kan al eens iets tussenkomen…”

 

Thijs: “Er kómt altijd iets tussen. Je moet tellen dat we ongeveer 125.000 kg voedsel per week produceren. Dat moet allemaal in goede banen geleid worden.”

 

Peter Schepers: “Daarvan maken we dan ook nog eens 700 producten wekelijks, en zo’n 1000 op regelmatige basis. Dat maakt het complex, maar ook zo fijn!”

Wat maakt jullie een goed team? 

Peter Schepers: “We kunnen goed met elkaar praten en durven gerust op elkaars fouten wijzen. Er heerst ook absoluut geen ‘kennis is macht’-cultuur: we helpen elkaar waar nodig.”

 

Joris: “Het is ook fijn om als gelijkgestemde zielen te kunnen werken. We hebben vaak dezelfde ideeën.”

 

Peter Sluydts: “Great minds…”

 

Thijs: “Hier heerst geen vergadercultuur, maar een doe-cultuur. Ik denk dat onze achtergrond in de voeding daar veel mee te maken heeft. We bespreken wat er moet gebeuren en doen het dan. Dat maakt het erg aangenaam werken.”

Hoe gaan jullie om met nieuwe collega’s?

Joris: “Toen ik hier pas begon, viel me enorm op hoe goed ik hier ontvangen werd. Ik, als Kempenzoon, maakte meteen deel uit van de ‘familie’.”

 

Peter Schepers: “Da’s het Limburggevoel hè.”

 

Thijs: “Een goede ontvangst maakt het zoveel aangenamer voor nieuwe collega’s. Op het einde van de dag even polsen hoe de dag is verlopen, of er vragen zijn, of het eten in de kantine gesmaakt heeft. Da’s een kleine moeite, maar doet zoveel.“

 

Waarom vind je Deliva zo’n goede werkgever? 

Peter Sluydts: “Omdat er een erg aangename sfeer heerst. In andere bedrijven word je vaak een pak koeler benaderd.”

 

Joris: “Zo’n goede sfeer vind je inderdaad niet overal.”

 

Rosario: “Er is een heel open cultuur. Een productiearbeider kan met eender wie in gesprek gaan. Er is een hiërarchie, maar iedereen stelt zich gelijkwaardig op en is heel toegankelijk.”

 

Peter Schepers: “Het feit dat ik hier al negentien jaar ben spreekt voor zich, denk ik.”

Hemelse sauzen

Het lijkt hier wel elke dag feest in de kantine. Hebben jullie een lievelingsgerecht?

Rosario: “De frietjes op donderdag!”

 

Peter Schepers.: “Nu noem je net iets dat we niet zelf maken!” (lacht) “Ik vind onze sauzen echt wel heel lekker. Die van het stoofvlees bijvoorbeeld.”

 

Peter Sluydts: “Mijn favoriet is de jonagold/currysaus. Met véél rijst!” (De rest knikt beamend)

 

Smaken de gerechten nog nadat je een hele dag in de productie hebt gestaan? 

In koor: “Jazeker!”

 

Joris: “Ik vind het een meerwaarde dat de producten die we zelf maken, geserveerd worden in de kantine. Zo weet je perfect waarmee je bezig bent, want soms mis je de taste panels.”

 

Peter Schepers: “Ik kom zelf uit een kleine zaak, en ik vind het mooi dat het artisanale heel belangrijk blijft bij Deliva. De puree wordt bijvoorbeeld niet met aardappelvlokken gemaakt, maar met echte aardappelen, room en kruiden. Zoals je hem thuis zou maken.”

 

 Thijs: “We zijn een van de weinige industrieën die nog sous-vide koken. Dat betekent dat we producten die nog niet 100% gegaard zijn in een verpakking verder laten garen. Zo blijven alle vitaminen én smaken bewaard. Ons stoofvlees bijvoorbeeld wordt mooi aangeschroeid, en vervolgens samen met de saus in de verpakking gedaan. Tijdens de garing komen dan alle vleessappen vrij. Andere bedrijven werken met gegaard vlees en moeten aroma’s toevoegen om die vleessmaak te bekomen.”

“Het is fijn om ’s middags je eigen producten te kunnen eten”

Joris

Grappige anekdote

Hebben jullie een grappige anekdote?

Peter Schepers: “We maken vaak grappige dingen mee. Doordat we samenwerken met zoveel verschillende nationaliteiten, komt er al eens spraakverwarring om de hoek loeren. Zo heb ik onlangs nog zitten zoeken naar vlinderpasta in de diepvries. Want een medewerker was me komen melden dat er heel wat ‘farfalle’ in zat – hetgeen ik al bizar vond. Maar het ging dus over ‘vervallen’ producten die moesten opgeruimd worden. Da’s natuurlijk hilarisch. We lachen trouwens nooit iemand uit, na een woordje uitleg om onze reactie lachte de medewerker in kwestie even smakelijk mee!”

Sluiten